A 2021.11.05. napján készült általános tájékoztató szövege

a Bátor Program

peres eljárásban résztvevő tagjai részére

 

I.         Peres eljárások

Biztatóan több nyertes perünk van 2021-ben és a kereseti kérelmek befogadása is jobb statisztikát mutat a korábbi bírói visszautasítási dömping után.

A deviza kölcsönök ügyében még mindig számtalan perlési lehetőség van, amelynek elsődleges célja a végrehajtás felfüggesztése egy elfogadható egyezség előkészítése.

(Árfolyamkockázat, árfolyammódosítás, kezelési költség tisztességtelensége, jóerkölcsbeütközés a forintosítás mellőzése miatt, a felmondás érvénytelensége, árfolyamrés érvénytelensége miatti eredeti állapot vagy elállás, kártérítés a tájékoztatás elmulasztása miatt, stb.)

 

II.        2022. évi ügyvédi munkadíjak, költségek emelkednek

A Bátor Programmal együttműködő ügyvédi irodák 2017-től ugyanazzal a 25.000Ft/óra vagy szerkesztett lap alapdíjjal dolgoznak.

A peres eljárások a sorozatos hiánypótlások visszautasítások és ismételt beadások miatt többszörös ügyvédi munkát igényelnek.

Az ügyvédi iroda fenntartása a munkatársak utáni járulékok fizetése folyamatosan emelkedik (a minimálbér emeléseknek köszönhetően).

A virusjárvány miatt a szolgáltatók díjai is emelkedtek, az üzemanyagárak pedig nemcsak a szállításban, de a felhasznált anyagköltségben is megjelennek.

Az új díjszabás 2022.01.01. napjától a korábbi szerződésekre is kiterjedően:

ügyvédi munkadíj:   30.000Ft/óra vagy szerkesztett lap

Költség                       levelezés (email, bíróság, posta): 5000Ft

                                   utazás 4000Ft+100Ft/km

A díjakat ÁFA nem terheli.

Ennek megfelelően a tárgyalások képviseleti díja 50.000Ft-ról 60.000Ft-ra emelkedik.

 

III. Ajánlat a hitelezőnek

Általános javaslatunk, hogy célszerű megállapodást kötni a hitelezővel a per mellett is, ha az az összeg könnyebben teljesíthető, mint a jelenlegi követelés. A megállapodás mércéje tehát a teljesíthetőség, nem az ésszerű "középút".

 

A per -átmenetileg- lerontja a banki követelés érvényesíthetőségét. Amíg perelünk, addig a végrehajtás is felfüggesztés alatt áll.

A pernyertesség viszont még mindig kétséges.

Ha a megállapodásban a fogyasztó túlfizeti a hitelezőt, később mód lesz a bankoktól visszakérni a jogtalanul kifizetett összeget.

 

Az egyösszegű ajánlat teljesítési ideje 30-60 napnál ne legyen hosszabb, mert az már nem értékelhető a hitelezőnél. Itt lehet alacsonyabb összeget ajánlani és a faktorcégek a gyors teljesítésre figyelemmel hajlandók is engedni.

 

Részletfizetési kérelemnél a követelésből nem nagyon lehet alkudni és inkább a bankoknál van rá esély. A per itt nagyobb lehetőséget ad a kisebb összeg részletekben történő megfizetésére. A havi részlet fizetés legkisebb összegére az szerződés szerint első Ft törlesztőrészletet ajánljuk. A futamidő 2 évnél ne legyen hosszabb. Ha az így számolt ajánlat alacsony, akkor az elfogadás érdekében inkább a havi törlesztést kell emelni, nem a futamidőt hosszabbítani.

 

Az ajánlati összeg kialakításához

1. Az ingatlanfedezetes kölcsönöknél a fedezet mai reálértékének 70-75%-ra lehet megalkudni egy azonnalos teljesítés esetén.

2. Az árfolyamkockázat tisztességtelensége esetén az eredeti árfolyamon számolhatunk el (szerződéses törlesztőrészlet forintban x futamidő hosszával hónapokban).

3. Mai tudásunk szerint az árfolyamrés tisztességtelensége körében a szerződések DH törvény szerinti érvényessé-nyilvánítását mellőzhetjük, az elszámolás a felvett forint összeg és a visszafizetett forint összeg különbözetén alapul, esetleg MNB alapkamat felszámításával.

 

IV. Felkészülés a tárgyalásra

Az alábbi tájékoztatók olvasását javasoljuk

Személyes meghallgatás (http://www.batorprogram.hu/0/Személyes meghallgatás.htm)

bepillantást ad a tárgyalás menetébe és ami a legfontosabb: eligazodást ad, hogy a tárgyaláson miről, mennyit, hogyan adjon elő.

Adatlap (www.batorprogram.hu/iratok/Adatlap.doc):

a perhez szükséges alapinformációkat tartalmazza.

Eseménynapló (http://batorprogram.hu/iratok/esemenynaplo.htm):

a kölcsön történetét veszi végig, segít újragondolni az elmúlt idők eseményét.

 

V. Tagdíjak

Az Egyesületünk önállóságát, mozgásterét jelentősen befolyásolja, ha az érdekvédelmi tevékenység megbízható pénzügyi hátérrel rendelkezik. Ezért szeretnénk a tagdíjak befizetését rendszeressé, rendezetté tenni. Másrészt a tagjaink számára minőségi szolgáltatást nyújtani.

Nem titkolt tervünk, hogy 2022. januártól a havi tagdíj mértékét 2000Ft összegre emeljük.

 

Akinek lehetősége van, pótolja és a jövőben igyekezzen fizetni a Bátor Program egyesületi 1000Ft/hó tagdíjat a bankszámlára:

Bátor Program Egyesület Bank: CIB 10701331-67706985-51100005

 

A Bátor Program szolgáltatások:

- EREDMÉNYES hitelezői megállapodás 3 hónap alatt;

-TULAJDONVÉDELEM ingatlanra/gépkocsira;

-törzskönyv nélküli gépkocsik-motorkerékpárok kivásárlása;

- online videóközvetítés-videófelvétel készítés a bírósági tárgyalásokról;

- szakirányú jogi képviselő biztosítása, részletfizetés az ügyvédi díjakra;

- telefonon ügyvédi tanácsadás;

- vállalkozói reklámoldal;

- mintalevelek az ügyintézésekhez, intézkedésekhez.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Köszönjük a figyelmet

Dr. Ölveczky István