2024.05.15. Róna Péter találkozó Tatabányán

Róna Péterrel előzetesen írásban és telefonon egyeztettük a programunkat azzal, hogy Tatabányán beszélünk.

Mély csalódást okozott Róna Péter. Ő nem képviseli a devizahiteleseket, ahogy szerinte mi sem támogatjuk őt, mivel csak 40 aláírást (?!?!) adtunk neki.

Kijelentette: ő nem tudja felvállalni, hogy az Európai Unió parlamentjében szorgalmazza az uniós jogot sértő tagállami bírák elleni vizsgálatot (nevezzük uniós felülvizsgálatnak). Nem tudja felvállalni, hogy kamatmentesen számolhassunk el a tisztességtelen szerződések alapján. Az adósfelzárkóztatási programban sem kíván a EU Parlamentben cselekedni.

Folytatom: Figyelmeztetett, hogy ő nem jogász, csak politikus, ne várjak tőle jogi megoldásokat. Akkor miért hirdette magát úgy, hogy „Róna Péter közgazdász, jogászprofesszor!?

 

Nos Kedves Róna Úr! Ön akkor alkalmatlan a magyar állampolgárok képviseletére! Nem politikai szemfényvesztésre várunk:

(„Normális Magyarországot, európai béreket!), hanem konkrét megoldásokat. Konkrét javaslatokat kell letenni az EU Parlamentben ahhoz, hogy változás, fejlődés, nekünk hatékony fogyasztóvédelem valósuljon meg. Nem politikai nagyot mondásokkal kell kábítani az embereket, hanem XXI. századi korszerű KONKRÉT megoldásokkal.

A hazugságot pedig nem tűrjük: „Nem hagyom magukra a devizakárosultakat sem”. Mikor mondott igazat?  Amikor reklámozta magát aláírásunkat kérve, vagy május 15-én, amikor szinte felháborodva mondta a szemünkbe, hogy nem hajlandó tárgyalni velünk és nem hajlandó képviselni a devizahiteleseket?

 

Az Ön által hangoztatott megoldások dilettánsak egy Európai Politikustól és dilettánsak egy jogász professzortól:

Dilettáns európai program, ha az unióban akarja a magyar béreket megemeltetni. Az a magyar parlamentre tartozik.

Róna Péter programjából: „A második terület a magyar bérek folyamatos fejlesztése, hiszen az európai átlagbért nem Nyugaton kellene a magyaroknak megkeresnie, hanem itt a hazájukban! A magyar bérek folyamatos fejlesztése nemzeti minimum kell, hogy legyen! Végtelenül korlátolt és elhibázott az a gazdaságpolitika, amely a magyar emberek életszínvonalának emelése helyett vendégmunkásokkal akarja megoldani a hazai munkaerőhiányt!

 

Az, hogy az Unióban akarja tartani a Magyarországot, nem program, hanem előfeltétele annak, hogy képviselő lehessen.

 

Most már csak az a kérdés, ha állítása szerint Ön nem jogász és nem tud konkrét javaslatokat tenni az EU Parlamentben a devizahitelesek védelmében, akkor azt az egy megmaradt programot hogy fogja tudni valóban kidolgozni?

Róna Péter programjából: „Ahhoz, hogy változást érjünk el, az önkormányzatoknak önálló, a kormánytól független finanszírozásra van szükségük. Ezért egy olyan rendszer kidolgozását vállalta az Európai Unió számára, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak uniós forrásokra.”

 

Dilettáns jogászként, mert -az Ön saját állítása szerint- nem tudja „kidolgozni a számonkérhetőség uniós feltételeit (pedig mi segítettük volna, ha vállalja).

 

Dilettáns jogászként, mert nem vette észre, hogy a jog már rég megoldotta a devizahitelesek problémáját, csak a magyar bíróságok ellenállnak.

 

Ön ugyanis egyharmados kármegosztást javasolja a bankok, az állam és a deviza adósok között. Ennél dilettánsabb jogi és politikai megoldást nem találhatott volna ki. A jog ugyanis már rendezte, a bank állja a „számlát”.

 

Dilettáns a kilakoltatási moratórium (végrehajtási moratórium kell), dilettáns az elsétálási jog (elszámolás kell).

------------------------------------------------------------------------------------------------

Dr. Ölveczky István ügyvéd, a Bátor Program Egyesület és a Közép-Európai Program Egyesület vezetője.