Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Százezrek kaphatnak vissza pénzt a bankjuktól

K MTI20120130048
Károly Gábor
követés
2020.10.22. 19:51
Mi történik akkor, ha az Európai Unió Bíróságának döntése miatt semmissé válnak a devizahiteles szerződések? Az ügyben hamarosan döntés születhet, az Indexnek nyilatkozó ügyvédek szerint pedig jó esély van arra, hogy Luxemburgban semmisnek mondják ki ezeket a szerződéseket.

A jövő év elején hozhat döntést az Európai Unió Bírósága egy devizahiteles ügyben, amelyben azt vizsgálják, hogy fenntartható-e az adós akarata ellenére egy, az árfolyamrés alkalmazásának tisztességtelensége miatt átváltási árfolyam nélkül maradt devizahitel-szerződés. Az Index úgy értesült, hogy főtanácsnoki indítvány – amely egyébként nem köti a bíróságot – valamikor az év elején lehet, míg az ítélet várhatóan majd év első felében születhet meg.

Lázár Dénes, a devizahitelesek ügyében elsők közt pereket indító Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdekképviseleti Egyesület (PITEE) ügyvédje úgy véli, hogy

a döntés jelentősen megbolygathatja a jelenleg fennálló világot,

ugyanis „a bankoknak még több pénzt kellene visszaadniuk a fogyasztóknak”.

Pedig éveken keresztül arról szóltak a kormányzati szólamok, hogy „megmentettük a devizahiteleseket”. 2015-ben megtörtént a forintosítás, sok devizahiteles, család valóban fellélegezhetett, de a bécsi ügyvéd szerint már a forintosítás sem volt jó megoldás, mert sokan pont emiatt nem tudtak perelni, ugyanis a forintosítási törvény gátat szabott a pereskedésnek.

A „megmentés” ellenére Magyarországon még mindig néhány ezer ügy van folyamatban.

„A legutóbbi döntések alapján azt látni, mindegyik bíróság azt mondja ki, hogy a devizahitel-szerződés semmis” – véli az ügyvéd, hozzátéve, hogy a bíróságok azt nem döntik el, mi a semmisségnek a pénzügyi következménye – azt vitassák meg újra a felek, első fokon!

Az EU Bírósága alapvetően a fogyasztókkal kötött kölcsönszerződések kapcsán értelmezi az uniós irányelvet – fogalmazott az Indexnek az érintett ügyben (C-932/19) eljáró ügyvéd, Marczingós László. Szerinte akár 1 millió olyan szerződéses ügy is lehet Magyarországon, amelyeket az EUB döntése érinthet.

Úgy véli, hogy az EU igazat ad annak érvelésnek, amely szerint „megilleti a fogyasztót az a jog, hogy visszautasítja a számára roppant hátrányos helyzetet előidéző tagállami beavatkozást”. Ez utóbbi abban áll, hogy a devizahiteles törvények (DH-törvények) miatt nem lehetett kimondani a szerződések érvénytelenségét. Marczingós László elmondta, hogy akiknek már annak idején úgy bírálták el a jogvitáját, hogy nem alkalmazták a közösségi jogot, és így megfosztották őket a jogérvényesítéstől, ebben az esetben százezres nagyságrendben indulhatnak új perek. Hozzátette, hogy adott esetben a magyar állam tartozhat kártérítési felelősséggel a bíróságok uniós jogot megtagadó intézkedései miatt.

Egy uniós bírósági ítélet olyan, mint egy jogszabály, azt szó szerint alkalmazni kell, azon nincs mit magyarázni és értelmezni

– fogalmazott Marczingós László.

Mely szerződésekre vonatkozhat majd az EUB döntése?

Ha az EUB semmisnek mondaná ki a szerződéseket, akkor felvetődik a kérdés: ez kiket érinthet. Lázár Dénes kiemelte, hogy a forintosítás ellenére ezek a szerződések nem szűntek meg. Például ha valaki kötött egy devizahitel-szerződést 2008-ban, amit a magyar parlament döntése alapján 2015-ben forintosítottak, az a szerződés ma forintszerződés, de eredetileg devizahitel-szerződésként indult – ezekre a szerződésekre szerinte mind alkalmazható lesz az EUB döntése. Szintén alkalmazható lenne a döntés azokra a hitelszerződésekre is, amelyeket már visszafizettek az elmúlt években – hacsak nem járt le az elévülési idő, tehát az utolsó törlesztés óta nem telt el öt év.

Viszont itt van egy újabb csavar: azáltal, hogy 2015-ben – ami már 5 éve volt – belenyúlt a parlament a szerződésekbe, Lázár Dénes úgy hiszi, hogy az 5 éves elévülési időt 2015-től kell majd nézni, azaz 2010-ig.

„Tehát, ha volt bárkinek 2010-ig szerződése, és utána végtörlesztett, vagy azóta is törleszt, azokra mind érvényes lesz a döntés” – hangsúlyozta az ügyvéd.

Hány szerződés lehet érintett?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhető adatok alapján Lázár Dénes szerint

a bíróság döntése valamivel több mint 1,1 millió devizahitelest érinthet,

legalábbis 2011 márciusában 1,1 millió devizahiteles volt Magyarországon, ezekre a szerződésekre az ügyvéd véleménye szerint mind alkalmazható lesz az EUB döntése.

Ha valóban semmisek a szerződések – így döntene a bíróság –, akkor mi lesz? Ez „a nagy kérdés” az ügyvéd szerint is, ez foglalkoztatja közel tíz éve a magyar bíróságokat, és még nem adtak rá választ. Lázár Dénes szerint erre az a jó válasz, ha semmisnek mondják ki a devizahitel-szerződéseket. Ugyanis, amikor az adós felvette a hitelt, a számlájára forintösszeget kapott, viszont a devizahitel-szerződésben megállapodtak a bankkal, hogy ezt a forintösszeget a bank átszámítja egy devizaösszegre, amelyre kezelési költséget, kamatot, különféle egyéb költségeket fizet, és az adós viseli az árfolyamkockázatot a szerződés érvényben lévő ideje alatt.

„Ha kimondják, hogy ezek a szerződések érvénytelenek, akkor ez azt jelenti, hogy kapott egy forintösszeget, a bankkal viszont nem állapodott meg arról, hogy ezt átváltsák például svájci frankra. Tehát csak egy forintösszeget kell visszafizetnie a banknak” – fogalmazott az ügyvéd. Hozzátette, ha semmis a szerződés, akkor nincs kezelési költség, nincs egyéb költség és nincs piaci kamat sem. Utóbbi esetében szerinte a régi Ptk. lehet az irányadó, amely kimondja, ha nincs külön megállapodás a kamatról, akkor a jegybanki alapkamatot kell alkalmazni.

A bírósági döntés szintén hatással lehet majd a jelzálogjogokra is, ugyanis, ha a szerződés tartalmazta azt – jelzáloghiteleknél evidens –, akkor semmis a jelzálog is. Ez csak tovább bonyolíthatja a helyzetet, főként azok esetében, akiknek a házát adott esetben elárverezték.

Ha az alapszerződés semmis, akkor a devizahiteleseknek az a kényelmes és anyagilag előnyös helyzetük lesz, hogy csak azt a forintösszeget kell visszafizetniük a banknak, amennyit kaptak, jegybanki alapkamat mellett, minden más költség és kötelezettség megszűnik

– foglalta össze a helyzetet egy, az adósok szempontjából pozitív kimenetelű bírósági döntés esetére.

Fájna a bankszektornak

Összességében óriási összegről lehet szó. Az EUB-n futó perekkel kapcsolatban több médium is a Frankfurter Allgemeine Zeitung becslésére hivatkozott az elmúlt időszakban: a német lap egy korábbi bírósági döntést – amely egy lengyel házaspár ügyében született – elemezve azt írta, hogy a kelet-európai régióban tevékenykedő bankoknak az ítélet 18 milliárd eurónyi veszteséget okozhat, ami mai árfolyamon nagyságrendileg 6500 milliárd forint.

A GKI Gazdaágkutató egy 2015-ös elemzéséből kiderül, hogy a lakossági devizahitel-állomány 2008 végén érte el a csúcsot, közel 6000 milliárd forintot. Ugyanebben az elemzésben a forintosítás kapcsán szerepel az is, hogy a költségek közül körülbelül 3000 milliárd forint terhelte a lakosságot, közel 2000 milliárd forint pedig a bankszektort, aminek köszönhetően a bankok rekordveszteséget könyvelhettek el 2014-ben.

Egy ilyen döntés alaposan felforgatná a bankszektort, óriási összegekről van szó. Ha valaki hosszú évekig fizette hitelét, elképzelhető, hogy már a tartozása is megszűnt, hiszen ebben az esetben az összes eddigi befizetést át kellene számolni tőketörlesztésre, ráadásul az a helyzet is előállhat, hogy annyit fizetett már az adós, hogy a végén már pénzt kaphat vissza a banktól.

Előjelek?

Az ügyvéd úgy gondolja, hogy ha ez a döntés megszületik, lesznek előjelei: szerinte már az is ebbe az irányba mutat, hogy a nyáron Nagy Márton, az MNB alelnöke, valamint Barna Zsolt, az OTP vezérigazgató-helyettese is távozni kényszerült pozíciójából.

„A peres eljárás és a vele párhuzamosan az Európai Bizottság által folytatott eljárás a háttérben már a nyár eleje óta zajlik, azt hiszem, hogy ezek az első jelei annak, hogy a pénzügyi rendszerben valami nem stimmel, és minél közelebb kerülünk a döntéshez, annál több jelét lehet majd ennek látni” – fogalmazott az ügyvéd.

Mit kell tenniük az adósoknak?

Alapvetően az a cél, hogy az adósnak ne kelljen perelnie, a bankoknak el kellene ismerniük, hogy a bírósági döntés ellenük szól, és végrehajtsák a bírósági döntést akkor is, ha az ő nevük nem szerepel a bírósági végzésben – mondta az ügyvéd. Bár ezt laikusként nehéz elképzelni, hogy a bank önként és dalolva megkeresi, mondjuk, Kovács Aranka óbudai adóst, hogy

„Kedves Adós! Egy bírósági döntés alapján ennyi és ennyi visszajár, hova utaljuk?”.

Lázár Dénes szerint adott esetben elegendő lenne, ha az adós írna a banknak a bírósági ítéletre hivatkozva. Kiemelte, hogy ha mégis pereskedés lenne a vége, akkor a banknak fennállna a veszélye – egy vesztett per esetén –, hogy a perköltség mellett az ügyvédi díjakat is fizethetnék.

Viszont, ha lesz erről EUB-döntés, az már köti majd a magyar bíróságokat is.

(Borítókép: (MTI/Az Európai Unió Bírósága)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

 • Gazdaság
Jövőre nem ad támogatást a kormány az önkormányzatoknak a tömegközlekedésre
Jövőre nem ad támogatást a kormány az önkormányzatoknak a tömegközlekedésre

Hetven településen kezdhetik lázasan kutatni, miből pótolják a kieső támogatást.

október 21., 18:23

1231
 • Gazdaság
Könnyen lehet, hogy ön is ráfaragott a hitelmoratóriumra
Könnyen lehet, hogy ön is ráfaragott a hitelmoratóriumra

Akár több százezer forintot is bukhatnak azok, akik éltek a hitelmoratórium lehetőségével.

tegnap, 16:15

460
 • Gazdaság
Novembertől több lesz a nyugdíj
Novembertől több lesz a nyugdíj

Visszamenőleg egy összegben fizetik ki a tervezettnél magasabb infláció miatti kiegészítő emelést.

október 22., 10:24

40
 • Mindeközben
Százegy évesen meghalt Hófehérke
Százegy évesen meghalt Hófehérke

október 23., 16:47

1132
 • Mindeközben
Száz éve született az LSD prófétája
Száz éve született az LSD prófétája

október 22., 20:20

24
 • Gazdaság
Tállai András: Az Orbán-kormány 2010-hez képest több mint huszonhatszorosára emelte a szülőknél hagyott összeget
Tállai András: Az Orbán-kormány 2010-hez képest több mint huszonhatszorosára emelte a szülőknél hagyott összeget

Amíg 2011-ben 180 milliárd, 2019-ben már 332 milliárd forint maradt a családoknál.

3 órája

502
 • Gazdaság
Már meg is szűnt a külügy egyik lélegeztetőgépeket beszerző partnercége
Már meg is szűnt a külügy egyik lélegeztetőgépeket beszerző partnercége

A szerződés aláírása után kezdődtek a gyanús cégjogi mozgások a szlovák cégnél, ami korábban egyáltalán nem foglalkozott lélegeztetőgép-beszerzéssel.

október 21., 19:12

2171
 • Gazdaság
Gyorsvasút épül Budapest és Varsó között
Gyorsvasút épül Budapest és Varsó között

A 300 kilométeres óránkénti sebesség lehetővé teszi, hogy a lengyel fővárosba mindössze öt és fél óra alatt el lehessen jutni.

október 22., 17:02

789
 • Mindeközben
Verhetetlenek a rántott húsok
Verhetetlenek a rántott húsok

október 21., 20:24

89
 • Gazdaság
Újabb szakasszal bővül a Budapest–Balaton kerékpárút
Újabb szakasszal bővül a Budapest–Balaton kerékpárút

Hamarosan megkezdik a Budapest–Etyek-szakaszon belül a Biatorbágyon áthaladó szelvény építését.

október 18., 17:49

60
 • Gazdaság
Kínából rendelne olcsón? Akkor siessen!
Kínából rendelne olcsón? Akkor siessen!

Bár elsőre filléres ügyről van szó, a szabályozás akár jelentős csalásokra is lehetőséget adott. Ennek vége: jövő nyártól már nem lehet áfamentesen vásárolni Kínából.

október 23., 20:23

2124
 • Címlapon
Kern András: Boldogabb lennék, ha egy kicsit megint becsuknák a színházat
Kern András: Boldogabb lennék, ha egy kicsit megint becsuknák a színházat

A Kossuth-díjas színművész szerint a járvány olyan, mint a háború. Régebben vagányabbnak és felelőtlenebbnek képzelte a színészetet. Interjú.

2 órája

0
 • Gazdaság
Hárommilliárd dolláros büntetést szabtak ki korrupció miatt a Goldman Sachs bankházra
Hárommilliárd dolláros büntetést szabtak ki korrupció miatt a Goldman Sachs bankházra

Az elnök-vezérigazgató elgondolkodik a nyomozás során eddig feltárt tényeken.

október 23., 06:29

57
 • Gazdaság
A corvinusos diplomák érnek a legtöbbet
A corvinusos diplomák érnek a legtöbbet

Az ott végzettek kezdőfizetése is magasabb, később pedig még jobban nyílik az olló.

október 20., 18:49

178
 • Címlapon
Művészek, akik 56-ban mondtak búcsút Magyarországnak
Művészek, akik 56-ban mondtak búcsút Magyarországnak

Emigránsok, de mindörökké magyarok.

5 órája

0
 • Címlapon
„Semmilyen előjel nem volt” – Tragikus részletek a kalandparkban történt halálos balesetről
„Semmilyen előjel nem volt” – Tragikus részletek a kalandparkban történt halálos balesetről

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

tegnap, 19:03

74
 • Címlapon
Súlyosan megsérült egy autóbalesetben a szlovák parlament elnöke
Súlyosan megsérült egy autóbalesetben a szlovák parlament elnöke

Boris Kollár állapotát sikerült stabilizálni, nincs életveszélyben.

5 órája

30
 • Gazdaság
Több nyúlhúst eszünk, de messze járunk Svájctól
Több nyúlhúst eszünk, de messze járunk Svájctól

Megduplázódott a hazai nyúlhúsfogyasztás. Magyarország Európa legnagyobb nyúlhúsexportőre.

október 18., 14:19

932
 • Címlapon
Meghalt Bolberitz Pál
Meghalt Bolberitz Pál

A Széchenyi-díjas római katolikus pap és egyetemi tanár 80 éves volt.

50 perce

0
 • Címlapon
Meghalt Li Kun Hi, a Samsung elnöke
Meghalt Li Kun Hi, a Samsung elnöke

Kulcsszerepe volt abban, hogy apja tésztagyárából Dél-Korea egyik legnagyobb vállalata lett.

4 órája

0
 • Mindeközben
Rákos a Nagy Lebowski Tökije
Rákos a Nagy Lebowski Tökije

október 20., 08:21

0
 • Mindeközben
3-as metró: a velünk élő #kadarjanos
3-as metró: a velünk élő #kadarjanos

október 19., 17:42

149
 • Címlapon
Erdoğan elmeorvosi vizsgálatot ajánlott Macronnak
Erdoğan elmeorvosi vizsgálatot ajánlott Macronnak

A török elnöknek az nem tetszett, hogy Franciaország erőteljes fellépésre készül az iszlamistákkal szemben.

tegnap, 20:57

342
 • Gazdaság
A Coca-Cola megszünteti 200 italmárkáját
A Coca-Cola megszünteti 200 italmárkáját

Megszünteti rosszul teljesítő márkáit a világ legnagyobb üdítőgyártója és forgalmazója.

október 22., 16:50

517
 • Gazdaság
Brüsszeli milliárdok foglalkoztatásra
Brüsszeli milliárdok foglalkoztatásra

Az Európai Bizottság 17 milliárd euró értékben bocsátott ki úgynevezett szociális kötvényeket a munkahelyek megóvásáért.

október 21., 16:42

14
 • Gazdaság
Eger óránként kap vonatot, Mezőkövesd bukja a közvetlen járatot
Eger óránként kap vonatot, Mezőkövesd bukja a közvetlen járatot

A téli menetrendváltás előtt másfél hónappal alakítja át a MÁV a vasúti közlekedést Kelet-Magyarországon. Mezőkövesd nem járt jól.

október 21., 19:30

263
 • Gazdaság
Mesterséges intelligencia segítheti a vállalkozókat
Mesterséges intelligencia segítheti a vállalkozókat

Mesterséges Intelligencia Központok alakulnak az innováció felpörgetéséért – adta hírül az innovációs tárca.

október 18., 12:16

18
 • Gazdaság
Nyolcmilliárd dolláros büntetés a kábszer-forgalmazó gyógyszercégnek
Nyolcmilliárd dolláros büntetés a kábszer-forgalmazó gyógyszercégnek

A Purdue Pharma ópium tartalmú fájdalomcsillapítókat forgalmazott és reklámozott. Most mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

október 21., 19:42

19
 • Gazdaság
EP-s agrárreform: több környezetvédelem, kevesebb támogatás a nagybirtokos gazdálkodóknak
EP-s agrárreform: több környezetvédelem, kevesebb támogatás a nagybirtokos gazdálkodóknak

Marad a növényi alapú „hús”. Környezet- és klímabarát megoldásokhoz köti a közvetlen kifizetéseket az EP pénteken elfogadott javaslata.

október 23., 23:28

5
 • Gazdaság
Kigyúrták magukat és golyóállók lettek a Covid–19 alatt
Kigyúrták magukat és golyóállók lettek a Covid–19 alatt

Amelyik kkv nem követi a 21. századi kommunikációs trendeket, az egyszerűen kihullik.

október 20., 15:59

30
 • Gazdaság
Agrárium: nyertes a tojáságazat, vesztes a sertésszektor
Agrárium: nyertes a tojáságazat, vesztes a sertésszektor

Javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a Takarékbank elemzése szerint. A tejágazat termelői elégedettek lehetnek, a baromfitenyésztők nem.

október 21., 15:01

1
 • Gazdaság
A világ legnagyobb aranykészletét találták meg Szibériában
A világ legnagyobb aranykészletét találták meg Szibériában

Negyvenmillió uncia arany 540 millió tonna ércben hever a föld alatt.

október 23., 06:09

65
 • Gazdaság
Folyamatosan töltögetik az ampullákat a Richternél
Folyamatosan töltögetik az ampullákat a Richternél

Nincs megállás, 15 ezer adagnyi remdesivirrel ellátott szer már úton van a kórházakba.

október 21., 20:06

19
 • Mindeközben
A legújabb perui felfedezés a Nazca-macska
A legújabb perui felfedezés a Nazca-macska

október 17., 16:43

335
 • Címlapon
Dúró Dóra visszavág: Lakatos Márk egyáltalán nem lehet mérce
Dúró Dóra visszavág: Lakatos Márk egyáltalán nem lehet mérce

A Mi Hazánk politikusa visszaszólt az öltözködését elemző stílustanácsadónak. Sportolásra buzdítja.

51 perce

0
 • Gazdaság
Újabb váratlan nehézség fenyegeti a Dunaferrt
Újabb váratlan nehézség fenyegeti a Dunaferrt

Most az alapanyag-ellátással van gond.

október 21., 20:20

6
 • Gazdaság
Fennmaradhat az adócsökkentés a SZÉP-kártyánál, ha a parlament megszavazza a javaslatot
Fennmaradhat az adócsökkentés a SZÉP-kártyánál, ha a parlament megszavazza a javaslatot

Míg az adó a felére csökken, addig a kedvezményes adókulccsal adható összeg csaknem megduplázódik.

tegnap, 07:38

2
 • Gazdaság
Sláger a Vaterán a szájmaszk és a kézfertőtlenítő
Sláger a Vaterán a szájmaszk és a kézfertőtlenítő

Újabb roham indult a védőeszközökért.

tegnap, 10:11

0
 • Gazdaság
Inkább csak elméletben környezettudatosak a magyar háztartások
Inkább csak elméletben környezettudatosak a magyar háztartások

Az anyagiak azért még mindig sokaknak fontosabbak.

tegnap, 09:58

0
 • Gazdaság
Magyarországon 2031-ben már nem lesz különbség a nők és a férfiak bére között
Magyarországon 2031-ben már nem lesz különbség a nők és a férfiak bére között

Ezzel előkelő helyen vagyunk az EU- tagállamok között.

október 18., 22:00

3
 • Gazdaság
Lakásárak 1956 kulcshelyszínein
Lakásárak 1956 kulcshelyszínein

Forradalmi helyek – négyzetméterárakkal.

tegnap, 13:39

8
 • Címlapon
Drámai ugrás a fertőzöttek számában: 3149 új beteg és 35 halott
Drámai ugrás a fertőzöttek számában: 3149 új beteg és 35 halott

2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 221-en vannak lélegeztetőgépen.

2 órája

1654
 • Címlapon
Szijjártó Péter: Elfogadhatatlan korcsnak nevezni a magyar demokráciát
Szijjártó Péter: Elfogadhatatlan korcsnak nevezni a magyar demokráciát

A külgazdasági és külügyminiszter Donald Tusk megjegyzésén akadt ki.

19 perce

0